FVCA blogi

21.12.2016 10.45

Kaverikirjahaastattelussa Timo Argillander

Suomen pääomasijoitusyhdistys - FVCA:n uusi kaverikirja-haastattelusarja kartoittaa, minkälaisia ihmisiä pääomasijoitusalalla työskentelee. Istumme yritysten perustajien ja toimijoiden kanssa hetkeksi alas kysyäksemme muutamia kiperiä ja rentoja ajatuksia pääomasijoitusalan arjesta.

Ensimmäisenä FVCA:n viestinnän tekijä Otto Ahoniemen haastateltavaksi saapui Timo Argillander IPR.VC -yhtiöstä.Moi, olen Timo Argillander, yksi IPR.VC -rahaston ja -hallinnoinyhtiön perustajia.

Mikä on IPR.VC?

IPR.VC on rahasto, joka sijoittaa mediasisältöihin. Mediasisältö tarkoittaa elokuvaa, tv-ohjelmaa, animaatioita, peliä tai tämän tyyppistä

Mikä on parasta työssäsi?

Pääsee tekemään todella kiinnostavien firmojen kanssa hommia ja auttamaan siinä, miten nämä firmat pääsevät matkallaan eteenpäin ja menestymään maailmalla. On ruvennut näkemään, että sillä mitä tekee, on merkitystä muiden kannalta.

Mitä tarkoittaa kasvunrakentaja?

Kasvunrakentaja on toisaalta se, joka laittaa rimaa korkealle sellaiseen ambitiotasoon ja uskallukseen, jolla lähtee tekemään isoja juttuja. Sitten se tarkoittaa niitä, jotka lähtevät tekemään työtä sitä [rimaa] kohti.

Mitä luet juuri nyt?

Minulla on juuri menossa Markus Leikolan Uuden maailman katu. Siinä katsotaan vähän maailman historiaa, ja nyt ollaan menossa 1920-luvulla – vielä on kirjaa aika paljon jäljellä.

Jos saisit pitchata uuden idean yhdelle henkilölle, kuka hän olisi?

Voisin pitchata Jeff Bezosille. Hän on toisaalta tehnyt kovia juttuja teknologiassa, mutta hän on mukana Washington Postissa ja meille tärkeässä mediassa. Siinä on kaveri, joka tuntee tällaisen skaalan sitä aluetta, jossa toimimme. Hänelle voisi käydä heittämässä jonkin jutun.

Miksi yrittäjän tulisi valita juuri IPR.VC kumppanikseen?

Kun yrittäjä tekee mediasisältöjä, olemme oikea kumppani. Me tunnemme bisneksen, osaamme sparrata yrittäjää ja meillä on verkostot maailmalla tukemassa, minne sitä sisältöä viedään niin, että siinä onnistutaan.

 Mitä pidät parhaana saavutuksenasi tähän mennessä?

Sitä, että me tämä rahasto koottiin sillä tavalla puhtaalta pöydältä, että tämä on uusi bisnesalue, jossa ei oikeastaan ole ollut sijoittajia aikaisemmin. Saimme sijoittajat vakuuttumaan, rahaston rakentumaan ja pääsimme tämän kanssa täyteen vauhtiin. Siitä ollaan kyllä kovin iloisia!

Eikä tätä yksin tehdä, tämä on tiimityötä - meitä on kolme perustajaa.

Mikä on tärkein yhtiö, josta suuri yleisö ei ole koskaan kuullut?

Varmaan niitä on aika paljon, ja luulen, etten itsekään ole niistä kaikista kuullut. Meiltä, jos omasta deal flowsta [potentiaalisten sijoituskohteiden joukosta] katsoo, niin sellainen yhtiö kuin Lightneer tekee oppimispelejä, joita kaikki ihmiset haluaisivat pelata. Oppimispelit ovat yleensä aika tylsiä, ja tässä tuodaan pelibisneksen opit hyvään asiaan – uuden asian oppimiseen. Siitä kuullaan vielä paljon

Miten Suomeen saataisiin enemmän menestyviä kasvuyrityksiä?

Perusta on se, että meillä pitäisi olla enemmän uskallusta, kykyä heittäytyä, uskallusta perustaa yrityksiä ja kasvattaa niitä. Tämä voisi lähteä tällaisesta asennejutusta: yrittäjyydellä voi saada uutta juttua aikaan.

Jos voisit kertoa 20-vuotiaalle itsellesi yhden vinkin, mikä se olisi?

20-vuotiaana itsenäni olin vuotta aikaisemmin perustanut ensimmäisen firmani, Brainwaren ja sitä siinä hissukseen kasvateltiin. Silloin ei muuten ollut trendikästä vielä, että opiskelijat perustivat yrityksiä – on tosi hauskaa, että nykyään on sellaista.

Silloin olisi pitänyt ehkä kannustaa enemmän kasvuun ja haastamiseen. Hyviä juttuja tehtiin, mutta olisihan sitä voinut rohkeamminkin heittäytyä.

Kuka on ollut tärkein henkilö oman urasi varrella?

Voisin nostaa aika kaukaa professori Martti M. Kailan silloisesta teknillisestä korkeakoulusta. Olin itse tuotantotalouden opiskelija, ja Martti M. Kailalla oli professuuri nimeltään ”Innovaatiotoiminta ja markkinointi”. Kysymyshän oli kuitenkin 80-luvusta ja teknillisestä korkeakoulusta, joten tätä pidettiin tietysti jännänä: ”Mitä tuo [innovaatio] oikeastaan tarkoittaa ja voiko tuota nyt teknillisessä korkeakoulussa opiskella?”

Sinne minä hakeuduin ja tein diplomityöni. Jälkeenpäin on tajunnut – kun joka paikassa puhutaan innovaatioista – että Martti oli jonkinlainen edelläkävijä. Hän oli ensimmäinen, joka asiaa oli tuomassa meille ja sai meidän opiskelijaporukan tekemään kiinnostavia ja hyviä juttuja.

Eiköhän tässä minä ja monet opiskelukaverit myöhemmin päästy monenlaisia innovaatioita ja innovaatiotoimintaa edistämään. Martilla on varmasti ollut jonkinlainen merkitys.


Lopuksi Timo paljasti, miltä hänen kännykän kotiruutunsa näyttää

Argillander_kotiruutu


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi