FVCA blogi

15.12.2016 14.00

Marraskuu oli pääomasijoitusalalla kasvua ja positiivisuutta

Ahoniemi_tiedote
Otto Ahoniemi
Viestinnän tekijä
Suomen pääomasijoitusyhdistys

Kasvuyritystapahtuma Slush jäi taakse, ja joulukuusen valot välkkyvät kirkkaina reilu viikon päässä. 

Pääomasijoitusyhdistys tarjoilee vuoden viimeisimmän katsauksen pääomasijoitusalan kuulumisiin, tällä kertaa kuluneen marraskuun ja joulukuun alun osalta. Lukuiloa!

Tuoreimmat uutiset ja blogit pääomasijoitusalalta saat tietoosi myös seuraamalla meitä Twitterissä tai liittymällä postituslistallemme.

Slushin huumaa

"Hyvä trendi jatkuu - Suomalaisten startup- ja kasvuyritysten saamat pääomasijoitukset vakiintumassa Euroopan huipputasolla", tiedotimme maanantaina ennen Slushia. Tuoreiden tilastojemme mukaan suomalaisten startup- ja kasvuyritysten saamien pääomasijoitusten määrä on säilynyt jo neljättä vuotta peräkkäin hyvällä tasolla, mikä nousi esille myös Helsingin Sanomien artikkelissa samaisesta aiheesta. Huippua! 

CzFAW2wXUAALKok
Slush toivotti konferenssivieraat tervetulleiksi Helsinkiin

Slushin positiivinen pöhinä näkyi koko viikon niin suomalaisessa kuin globaalissa mediakentässä, ja varsin kattavan kuvan uutisoinnista sekä tunnelmasta saa vilkaisemalla Twitteristä #slush16 -hashtagia. Samaisesta positiivisesta pöhinästä ja rahoituksen kehittymisestä FVCA:n näkökulmasta puhuttiin myös mm. Ylen ykkösaamussa, Mtv3:n Huomenta Suomessa sekä Suomen Yrittäjien verkkomedioissa

Slush lunasti jälleen paikkansa erinomaisena kasvuyritystapahtumana - tai kuten HS:n Juha-Pekka Raeste hyvin totesi: "Nappiin meni, Slush".

Uskoa kasvuun

Kauppalehti uutisoi ”varovaisen toiveikkaista” pk-yrityksistä viitaten EK:n toteuttaman kyselyn tuloksiin. Kyselyn mukaan ”yritykset odottavat etenkin kysynnän kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana”, hyvää uskoa kasvuun siis. Kauppalehti tiivisti yleisesti kyselyn havainnot seuraaviin kolmeen pointtiin:

  • Alle 250 työntekijän yritysten näkymät ovat hiukan aiempaa valoisammat.
  • Parannus on kasvuyritysten varassa. Ne investoivat ja työllistävät toisin kuin vakiintuneet tai jatkajaa etsivät yritykset.
  • Omistajavaihdokset ovat patoutuneet. Noin 16 000 yritystä etsii jatkajaa. Niiden investoinnit ja työllistämiskyky taantuvat.

Kyselyn havainnot tukevat myös FVCA:n näkemyksiä siitä, että esimerkiksi omistajanvaihdostilanteita voitaisiin hyödyntää paremmin kasvun lähteinä. Samaista hyvää kehityssuuntaa voidaan vielä edistää mm. lisäämällä pääomia kasvun rahoittamiseen.

Kasvusta puhui myös CapManin toimitusjohtaja Heikki Westerlund Talouselämän jutussa marraskuun alkupuolella. Juttu liittyi erityisesti CapManin tarjoukseen ostaa sijoitusyhtiö Norvestia, jonka suurin omistaja CapMan jo nyt on 29 prosentin omistusosuudellaan.

"Pääomasijoittaminen on vahvasti kasvava toimiala, joka kiinnostaa entistä laajempaa sijoittajakuntaa”, toimitusjohtaja Westerlund toteaa jutussa siteeratussa tiedotteessa. Saman ilmiön voi vahvistaa myös FVCA:n omien tilastojen pohjalta.

Kasvun mahdollistaminen voi olla myös varsin konkreettista, kuten Marian sairaalaan perustetun startup-yhteisö Maria 01:n suosio osoittaa.

”Olemme jo myyneet tilan täyteen, ja 150 yritystä jonottaa tänne”, kertoo Startup Marian toimitusjohtaja Voitto Kangas Kauppalehden jutussa, jossa todetaan tilojen olevan houkutteleva niin startupeille kuin pääomasijoitusyrityksille. Kuuden pääomasijoitusyrityksen toimistojen myötä Marian sairaalassa oleskelee tätä nykyä n. 300 miljoonaa euron arvosta riskirahaa.

Diilejä ja kauppoja

Marras-joulukuu oli varsin vilkaista aikaa myös sijoitusten ja exittien saralla. Suurimpia sijoituskierroksia keräsivät mm. Swap.com (20 M€), Freespee (9,25 M€), Multitaction (7 M€), Nocart (5 M€) sekä Vaadin (5 M€) – exit-kohteina taas olivat mm. Tokmanni, Med Group sekä MediVida. Muita pääomasijoitusuutisia löydät Twitteristä mm. hashtagilla #kasvu


Vinkkejä ja palautetta voi aina lähettää meille Twitterissä tai sähköpostitse osoitteeseen otto.ahoniemi@fvca.fi. Toivotamme erinomaista joulua sinulle, lukijamme! 

ps. Jos tutkimustieto kiinnostaa: Venture capital -sijoitukset ovat erittäin hyvä välinen startuppien skaalaamiseen, todetaan Atlantic Universityn, York Universityn ja University of Hong Kongin tutkijatiimin raportissa. Lisää voit lukea Biz Journalin uutisesta: "Venture capital is king for scaling startups, report shows"

---
Kirjoittaja Otto Ahoniemi työskentelee Suomen pääomasijoitusyhdistys - FVCA:n viestinnän tekijänä ja seuraa aktiivisesti pääomasijoitusmaailman liikkeitä niin lokaalilla kuin globaalilla tasolla. Twitterissä @oahon, sähköpostilla otto.ahoniemi@fvca.fi.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi