Uutisia pääomasijoitustoimialalta

28.11.2016 12.00

Hyvä trendi jatkuu - Suomalaisten startup- ja kasvuyritysten saamat pääomasijoitukset vakiintumassa Euroopan huipputasolle

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen tilastojen mukaan suomalaisten startup- ja kasvuyritysten saamien pääomasijoitusten määrä on säilynyt jo neljättä vuotta peräkkäin hyvällä tasolla. Vuonna 2016 ensimmäisen puolen vuoden aikana suomalaiset kasvuyritykset ovat saaneet 65 miljoonaa euroa suomalaisilta ja ulkomaisilta pääomasijoittajilta. Saman kehityksen odotetaan jatkuvan myös vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

yolo1
Vuoden 2016 ensimmäisen puolen vuoden aikana tehtiin 65 miljoonan euron edestä pääomasijoituksia suomalaisiin startup- ja kasvuyrityksiin. Sijoitussumma on uudella korkeammalla tasolla jo vuodesta 2013 lähtien.

Viime vuonna Suomi oli Euroopan huipulla sijoitusten määrässä bruttokansantuotteeseen suhteutettuna ja nyt sama trendi näyttää jatkuvan”, toteaa Suomen pääomasijoitusyhdistyksen operatiivinen päällikkö Jonne Kuittinen.

Tällä hetkellä noin 200 yritystä saa vuosittain sijoituksen joko kotimaiselta tai ulkomaiselta pääomasijoittajalta.

”Vaikuttaa siltä, että vuodesta 2013 lähtien on noustu uuteen normaaliin. Kasvuyritysekosysteemin kehittyessä odotamme pääomasijoitusten määrän edelleen kasvavan tulevina vuosina”, toteaa Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta.

”Hyvää työtä on tehty jo usean vuoden ajan, minkä seurauksena suomalaisiin kasvuyhtiöihin on saatu houkuteltua ennätysmäärä kansainvälisiä venture capital -rahastoja. Kansainvälistyvien kasvuyhtiöiden keräämien rahoituskierrosten koot ovat samalla kasvaneet usein jopa 10 miljoonaan. Isompia panoksia tarvitaan jatkossa myös kotimaisilta sijoittajilta pysyäksemme kasvussa mukana”, toteaa Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampinen.

yolo2
Noin 200 yritystä saa vuosittain sijoituksen joko kotimaiselta tai ulkomaiselta pääomasijoittajalta.

Positiivista kehitystä voidaan Suomen pääomasijoitusyhdistyksen mukaan vauhdittaa kanavoimalla saatavilla olevat pääomat kasvun rahoittamiseen, tekemällä parempaa sääntelyä kansainvälisen kilpailukyvyn edistämiseksi ja tukemalla yritysten kansainvälistymistä. ”On hienoa, että nämä teemat ovat vahvasti esillä myös Suomen hallitusohjelman kärkihankkeissa. Startup- ja kasvuyritysten toiminnan edistämiseksi suunnitellut toimenpiteet pitää saada nyt vauhdilla maaliin”, kannustaa Santavirta. 

---

Lisätiedot:

Suomen pääomasijoitusyhdistys ry

Operatiivinen päällikkö
Jonne Kuittinen
Puh. 044-3333267
jonne.kuittinen@fvca.fi

Toimitusjohtaja
Pia Santavirta
Puh. 040-5467749
pia.santavirta@fvca.fi

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja ja Venture Capital -työryhmän puheenjohtaja, Inventuren toimitusjohtaja

Sami Lampinen
Puh. 040-5205295
sami.lampinen@inventure.fi

---

Liite: Tilastot_28112016 (pdf) (32.6 KB)


Palaa otsikoihin