FVCA:n uutiskirjeet

FVCA:n uutiskirjeeseen koostetaan 2-3 kuukauden välein pääomasijoitusalan tapahtumia, uutisointia sekä FVCA:n näkökulmasta merkittävimpiä edunvalvonta-asioita.

Uusimman uutiskirjeen löydät aina tältä sivulta. Helpoimmalla kuitenkin pääset, kun tilaat uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi:

* pakollinen kenttä

Tuorein uutiskirjeemme:


*|MC:SUBJECT|*
Pääomasijoittajat - uutiskirje, joulukuu 2017
Avaa uutiskirje Mailchimpissä 

Kasvun rakentajat

Pääomasijoittajien uutiskirje

Jaa uutiskirje
Twiittaa uutiskirje
Lähetä eteenpäin

Hyvää joulukuuta!

2017 on ollut meille erinomainen: uusia pääomasijoitusrahastoja on julkaistu monin verroin, julkistamamme tilastot ovat saaneet hyvää näkyvyyttä ja yhdistys on saanut mukaansa paljon uusia jäseniä.

Kokosimme uutiskirjeeseen nostoja pääomasijoitusalan uutisista tältä vuodelta. Mukana on tietoa uusista kasvuyrityksiin sijoittavista rahastoista, meille poliittisesti merkittävistä kysymyksistä ja muutama asia tilastoista.

Näillä eväillä on hyvä jatkaa vuoteen 2018, jolloin julkaisemme myös uudet kotisivumme, oppaan yrittäjille sekä pääomasijoittajan löytämistä helpottavan uudistetun sijoittajahakukoneemme. Näistä uudistuksista kerromme lisää hieman myöhemmin!

Antoisaa vuoden loppua toivotellen,

Otto Ahoniemi
Viestinnän tekijä
Suomen pääomasijoitusyhdistys

1

Olemme seuraanneet ilolla pääomasijoitusalan kehittymistä ja rahastojen monimuotoisuutta: niin kansainvälistyneemmät, isot kuin pienetkin rahastot tuovat kasvun ja kansainvälistymisen mahdollisuuksia entistä suuremmalle joukolle yrityksiä. Pääomasijoitusrahastoihin kerätyt varat käytetään kasvuyritysten kehittämiseen ja rakentamiseen lähivuosina.

Tässä rahastot, joista kerroimme vuonna 2017:

Lue uutinen
Suomessa aloittaa uusi pääomasijoitusrahasto Icebreaker.vc
Lue uutinen
Vaaka Partnersin uusi rahasto keräsi 225 miljoonaa euroa
Lue uutinen
Korona Investin kolmas rahasto on käynnistynyt vauhdikkaasti
Lue uutinen
Suomalaisopiskelijat perustivat pääomasijoitusrahaston
Lue uutinen
Vendep Capital julkistaa 40 miljoonan euron rahaston varhaisen kasvuvaiheen ohjelmistoyritysten kasvun vauhdittamiseen
Lue uutinen
CapMan on perustanut kasvusijoituksiin keskittyvän 86 miljoonan euron rahaston
Lue uutinen
Inventure launches a third early-stage venture capital fund
Lue uutinen

2

Julkistamme vuosittain erinäisiä tilastokatsauksia. Perinteisesti maaliskuussa saamme bisnesenkeliverkosto Fibanin kanssa julki aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin tehdyistä sijoituksista kootut tilastot, mutta tänä vuonna nostimme esille myös Suomen hyvän sijoituksen eurooppalaisessa vertailussa sekä pääomasijoitettujen yrityksien vaikuttavuuslukuja.

Maaliskuun tilastojulkistus vuoden 2016 kasvuyrityssijoituksista sai hyvää näkyvyyttä, eikä ihme: Suomalaisiin aikaisen vaiheen kasvuyrityksiin tehtyjen sijoitusten kokonaissumma kasvoi vuonna 2016 42 prosenttia 383 miljoonaan euroon, joista kotimaisia pääomasijoituksia 80 miljoonaa ja bisnesenkeleiden sijoituksia 53 miljoonaa euroa. Muita tilastoja voit lukea tiedotteestamme.

Lisäksi kerroimme kesäkuussa, että suomalaisten startup- ja kasvuyritysten saamat pääomasijoitukset ovat Euroopan kärkitasoa ja syyskuussa, että pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden liikevaihto kasvoi yli 11 % ja henkilöstön määrä Suomessa 13 % vuonna 2016.

Kaiken kaikkiaan pääomasijoittajien omistamien suomalaisten kohdeyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 28 miljardia euroa ja henkilöstömäärä lähes 91 000 henkilöä. Pääomasijoittajaomisteisten yritysten osuus kaikkien Suomen yritysten liikevaihdosta on 7 % ja henkilöstömäärästä 6 %.

3

Edunvalvonnassa olemme pitäneet esillä erityisesti kahta asiaa: Ensinnäkin Suomen pitäisi pitää huolta siitä, että Suomi nähdään houkuttelevana sijoitusympäristönä ja toiseksi meidän tulisi varmistaa, että voimme hyödyntää kasvun rakentamisessa kaikki saatavilla olevat kotimaiset ja ulkomaiset yksityiset pääomat.

Suomen pääomasijoitusmarkkinoita vaivaakin eriskummallinen ongelma:

"Suomi menettää satoja miljoonia euroja, kun pääomasijoitusrahastot eivät voi hyödyntää kaikkia kotimaisia ja ulkomaisia yksityisiä pääomia. On aika ratkaista verotuksen aiheuttamat pullonkaulat", kirjoittaa yhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta puheenvuorossaan EK:n sivuilla.

Kasvuyrityksille voitaisiin saada seuraavan kymmenen vuoden aikana yhteensä 400 miljoonaa euroa yksityistä kasvurahaa, mikäli yleishyödyllisten säätiöiden verotuskäytäntöjä muutettaisiin pääomasijoitusrahastojen osalta veroneutraaliksi. Säätiöiden pääomarahastosijoituksia kohdellaan tällä hetkellä verotuksellisesti epäedullisemmin verrattuna muihin sijoitusmuotoihin nähden. Jos säädösmuutoksia ei tehdä, saatavilla olevat varat virtaavat ulkomaille.

Lisäksi ulkomailta Suomeen voitaisiin saada 400 miljoonasta miljardiin euroon lisää pääomia seuraavan 10 vuoden aikana, jos ulkomaisten pääomasijoitusrahastojen (Fund of funds) sijoitusesteet sijoittaa suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin poistettaisiin.

Kyse on pienistä ja nopeasti toteutettavista säädösmuutoksista, joista voimme päättää kansallisesti. Toivommekin, että Suomen hallitus tarttuu toimeen ja toteuttaa tarvittavat lainsäädäntömuutokset vielä tämän hallituskauden aikana talouskasvun edistämiseksi.
Meitä ja toimialan kuulumisia voit seurailla aina myös Twitterissä tai sivujemme välityksellä!

Kiitämme kaikkia kuluneesta vuodesta 2017 ja toivotamme rauhaisaa joulua,
Pia Santavirta, Jonne Kuittinen & Otto Ahoniemi


Edelliset uutiskirjeet