Kasvunrakentaja 2018 -kilpailu


Kasvunrakentaja 2018 -kilpailussa etsitään pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin parhaiten kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. 

Kilpailun kolmen finalistin on juuri nyt käynnissä. Finalistit julkaistaan maaliskuussa 2018. 

Vuoden 2017 voittaja Blueprint Genetics on hyvä esimerkki onnistuneesta kasvutarinasta, jossa uniikkia suomalaista genetiikan osaamista on viety maailmalle.

Yhtiön tulevaisuus on hyvin lupaava, minkä toimitusjohtaja Tommi Lehtonen tiivistää selkeästi: "Visiona on olla johtaja perinnöllisten sairauksien testaamisessa – kaikkialla muualla kuin syöpäkentällä".


Kilpailun edellisten vuosien voittajia ovat Kamux (2016), Rightware (2015) sekä Musti ja Mirri (2014).

17.3.2017 10.30

Blueprint Genetics on valittu vuoden 2017 Kasvunrakentajaksi

Vuoden 2017 Kasvunrakentaja on Blueprint Genetics. Suomen pääomasijoitusyhdistys – FVCA:n ja PwC:n yhteistyössä järjestämän Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa etsittiin pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa.

Voittajakuva - pieni
Vasemmalta oikealle: Tommi Lehtonen (CEO, Blueprint Genetics), Tuomas Kosonen (Partner, Inventure) ja Ville Koskenvuo (Hallituksen pj, Blueprint Genetics)

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen ja PwC:n Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun voittajaksi valittiin Blueprint Genetics, jonka geenitestausteknologia auttaa löytämään harvinaisia perinnöllisiä tauteja. Blueprintin valikoimassa on noin 400 geenitestiä, ja se on auttanut asiakkaitaan 25 eri maassa.  

Kilpailun voittajan ratkaisi tuomaristo, johon kuului asiantuntijoita yritys-, viestintä- ja tutkimussektorilta. Voittaja vakuutti tuomariston myynnin ja teknologian osaamisellaan.

”Blueprintillä on ainutlaatuinen tarina vakuuttavasta suomalaisesta teknologiasta ja yhteistyöstä pääomasijoittajan kanssa”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Sonja London Nokia Technologiesilta. Muina tuomareina toimivat Petri Rouvinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta sekä pitkän linjan toimittaja Eljas Repo.

”Tämä on erittäin suuri tunnustus niin sijoittajille kuin omalle tiimillemme”, kertoo voittajayritys Blueprintin toimitusjohtaja Tommi Lehtonen. ”Voitto on osoitus siitä, että uskomme oikeaan asiaan: suomalaisen genetiikan osaamisen viemiseen maailmalle.”

Blueprint on yhteistyössä pääomasijoittaja Inventuren kanssa murtautunut globaaleille markkinoille ja jalkauttanut geenitestauksen murrosta sairaaloiden klinikoille. Menestyksen resepti on ollut yhdistelmä ennenkuulumattoman nopeaa toimitusaikaa, hyvää laatua, jopa 60 prosenttia kilpailijoita halvempaa hintaa sekä luotettavaa palvelua.

”Blueprint on erinomainen esimerkki onnistuneesta aikaisen vaiheen kasvuyrityksen kasvupolusta”, kertoo Inventuren partner Tuomas Kosonen. ”Tarvitaan juuri Blueprintin kaltaisia kasvutarinoita, jotta Suomea voidaan nostaa kasvuyrityssijoittamisen ykkösmaaksi.”

Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa kilpailivat myös Oral Hammaslääkärit sekä Verto Analytics.

"Kävimme yksityiskohtaisemmin läpi yhdeksän hienoa kasvutarinaa pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta”, kertoo PwC:n partneri Kimmo Vilske valintaprosessista. Yhdeksästä kasvutarinasta finaaliin valikoitui kolme yritystä kolmen kriteerin perusteella: disruptio, kansainvälistyminen ja yrityskaupat.

”Kaikki finalistit olivat ainutlaatuisia omassa sarjassaan ja kasvuvaiheessaan”, Vilske tiivistää.

Lue Blueprint Geneticsin kasvutarina: ”Blueprint parantaa maailmaa testi kerrallaan” 

Lisätietoja
Pia Santavirta, toimitusjohtaja, Suomen pääomasijoitusyhdistys ry
+358405467749, pia.santavirta@fvca.fi  

Sofia Frisk, Marketing Director, Blueprint Genetics
+358 400 849 393, sofia.frisk@blueprintgenetics.com

Kimmo Vilske, Corporate Finance Leader, PwC
kimmo.vilske@fi.pwc.com

---

Kasvunrakentaja–kilpailu etsii pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Vuoden 2017 tuomaristo: puheenjohtaja Sonja London (Head Of Licensing and Intelligence Operations, Nokia Technologies), Eljas Repo (toimittaja), Petri Rouvinen (toimitusjohtaja, Etlatieto). Kilpailun edellisten vuosien voittajat: Kamux (2016), Rightware (2015), Musti ja Mirri (2014).

Suomen pääomasijoitusyhdistys ry - Finnish Venture Capital Association (FVCA) ajaa pääomasijoittajien etuja Suomessa. Yhdistys pyrkii tuomaan yleiseen tietoisuuteen pääomasijoittamisen positiivisia vaikutuksia kasvuyrityksiin ja tätä kautta koko Suomen kansantalouteen. Yhdistyksen jäsenenä on valtaosa suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä. Pääomasijoittajat – kasvun rakentajat. Lisää tietoa: www.fvca.fi, Twitter: @FVCAfi

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 930 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.


Palaa otsikoihinKirjoituksia kasvunrakentajista

16.2.2017 7.22

Kasvunrakentajat valloittavat markkinoita ja maailmaa

Jonne Kuittinen

Suomen pääomasijoitusyhdistys - FVCA:n operatiivinen päällikkö Jonne Kuittinen tarkastelee kirjoituksessaan Kasvunrakentajat-kilpailun edellisvuosien voittajia. Lue blogista, miten voitokkaat Musti ja Mirri, Rightware ja Kamux ovat jatkaneet tarinaansa.

Tiesitkö, että pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä työskentelee noin 10 % Suomen yksityisen sektorin työntekijöistä? Tai että viime vuosina Helsingin pörssilistoille tulleista yrityksistä noin puolet on pääomasijoittajataustaisia? Näiden lukujen taustalla on huikeita kasvutarinoita – kuten Tamperelaisen koiraharrastajan perustaman yrityksen nousu Euroopan kolmanneksi suurimmaksi lemmikkikauppaketjuksi.


Yllä esitetyt faktat rakentuvat pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden tarinoista. Parhaita tarinoita juhlitaan Suomen pääomasijoitusyhdistyksen Kasvunrakentaja-kilpailussa, jossa vuosittain etsitään mielenkiintoisinta kasvutarinaa pääomasijoittajien omistamista yrityksistä. Näitä yrityksiä on muuten tälläkin hetkellä yli 700.  


Ensimmäisessä Kasvunrakentaja-finaalissa vuonna 2014 lemmikkituotteita myyvä Musti ja Mirri valloitti upealla tarinallaan ja söpöillä eläinkuvillaan tuomariston sydämet. Tuomaristo oli erityisen ilahtunut yrityksen hankkeesta viedä Suomesta vähittäiskauppaosaamista sen mallimaana pidettyyn Ruotsiin. Mustin ja Mirrin laajentuminen on jatkunut vuoden 2014 lopussa omistajaksi tulleen kansainvälisen pääomasijoittajan tukemana.


Huhtikuussa 2015 yritys osti ruotsalaisen kilpailijansa, minkä myötä siitä tuli Euroopan kolmanneksi suurin lemmikkikauppaketju. Se on myös ensimmäinen kotimainen vähittäiskaupan toimija, jolla on enemmän toimipisteitä ulkomailla kuin Suomessa. Kasvutarina saa jatkoa yrityksen laajentuessa Norjaan, minne se aikoo avata 45 myymälää vuoden 2018 loppuun mennessä.


Vuonna 2015 tuomariston hurmasi autojen graafisiin mittaristoihin tarvittavien ohjelmistojen tekijä Rightware, joka julkisti finaalissa kourallisen uusia asiakkuuksia tunnettujen automerkkien kanssa. Yrityksen liikevaihto tuplaantui vuonna 2016 ja sen ohjelmistoa käyttää jo yli 20 automerkkiä. Yritys työllistää noin 50 ihmistä ja aikoo palkata 20 uutta työntekijää tänä vuonna.

Rightwaren tarina otti uuden askeleen vuoden 2016 lopussa, kun kiinalaisyhtiö Thundersoft osti yrityksen 64 miljoonalla eurolla. Tämä on yksi suurimmista summista, mitä suomalaisesta venture capital -kohdeyhtiöstä on koskaan maksettu.

Hämeenlinnalainen vaihtoautojen myyjä ja autokaupan toimintatapojen uudistaja Kamux oli kasvanut noin 40 % vuosivauhtia jo vuosikymmenen, kun se voitti kilpailun vuonna 2016. Tuomaristo toivoi puheenvuorossaan muidenkin yrittäjien etsivän Kamuxin tavoin markkinamahdollisuuksia vakiintuneemmilta toimialoilta. Kilpailun voiton jälkeen Kamux on jatkanut uusien liikkeiden avaamista ja kävi myös pörssilistauksen kynnyksellä.

Vuoden 2016 lopussa Kamux avasi Hampuriin historian isoimman myymälänsä, jonne mahtuu jopa 450 autoa. Tämä toimii Kamux Saksan hallinnollisena keskuksena, josta ponnistaen yritys haluaa nousta Euroopan suurimpien käytettyjen autojen myyjien joukkoon. Sen liikevaihto ennuste vuodelle 2016 oli yli 400 miljoonaa euroa ja autoliikkeitä sillä on lähes 50.

Kasvunrakentaja-kilpailun finaaliehdokkaita on ollut tänä vuonna mukana analysoimassa PwC, jonka avulla joukosta on löytynyt jälleen mitä mielenkiintoisempia kasvutarinoita. Näissä yrityksen rohkea johto ja omistajakunta ovat päättäneet lähteä rakentamaan merkittävää liiketoimintaa ja valloittamaan markkinaa tai jopa maailmaa. Tämän vuoden Kasvunrakentaja-kilpailun voittaja ratkeaa Suomen pääomasijoitusyhdistyksen Kevätseminaarin yhteydessä järjestettävässä finaalissa, jossa kolme finalistia pitchaavat tarinansa tuomaristolle. Maaliskuun 16. päivä meillä on taas yksi tarina lisää juhlittavaksi!

P.S. Miksi loistavia kasvutarinoita "sattuu löytymään” erityisesti pääomasijoittajien omistamista yrityksistä? Siitä voit lukea lisää Etlan Kasvun nälkä -tutkimuksesta.

---

Jonne Kuittinen (@jonneku)

Operatiivinen päällikkö

Suomen pääomasijoitusyhdistys, FVCA


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Haluatko tulevat kasvutarinat suoraan sähköpostiisi?

Helpoimmalla pääset, kun rekisteröidyt Suomen pääomasijoittajat - FVCA:n sähköpostislistalle. Toimitamme tulevat kasvutarinat uutiskirjeessämme suoraan sähköpostilaatikkoosi!