Kasvunrakentaja 2018 -kilpailu


Kasvunrakentaja 2018 -kilpailussa etsitään pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin parhaiten kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. 

Kilpailun kolmen finalistin on juuri nyt käynnissä. Finalistit julkaistaan maaliskuussa 2018. 

Vuoden 2017 voittaja Blueprint Genetics on hyvä esimerkki onnistuneesta kasvutarinasta, jossa uniikkia suomalaista genetiikan osaamista on viety maailmalle.

Yhtiön tulevaisuus on hyvin lupaava, minkä toimitusjohtaja Tommi Lehtonen tiivistää selkeästi: "Visiona on olla johtaja perinnöllisten sairauksien testaamisessa – kaikkialla muualla kuin syöpäkentällä".


Kilpailun edellisten vuosien voittajia ovat Kamux (2016), Rightware (2015) sekä Musti ja Mirri (2014).

17.3.2017 10.30

Blueprint Genetics on valittu vuoden 2017 Kasvunrakentajaksi

Vuoden 2017 Kasvunrakentaja on Blueprint Genetics. Suomen pääomasijoitusyhdistys – FVCA:n ja PwC:n yhteistyössä järjestämän Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa etsittiin pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa.

Voittajakuva - pieni
Vasemmalta oikealle: Tommi Lehtonen (CEO, Blueprint Genetics), Tuomas Kosonen (Partner, Inventure) ja Ville Koskenvuo (Hallituksen pj, Blueprint Genetics)

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen ja PwC:n Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun voittajaksi valittiin Blueprint Genetics, jonka geenitestausteknologia auttaa löytämään harvinaisia perinnöllisiä tauteja. Blueprintin valikoimassa on noin 400 geenitestiä, ja se on auttanut asiakkaitaan 25 eri maassa.  

Kilpailun voittajan ratkaisi tuomaristo, johon kuului asiantuntijoita yritys-, viestintä- ja tutkimussektorilta. Voittaja vakuutti tuomariston myynnin ja teknologian osaamisellaan.

”Blueprintillä on ainutlaatuinen tarina vakuuttavasta suomalaisesta teknologiasta ja yhteistyöstä pääomasijoittajan kanssa”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Sonja London Nokia Technologiesilta. Muina tuomareina toimivat Petri Rouvinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta sekä pitkän linjan toimittaja Eljas Repo.

”Tämä on erittäin suuri tunnustus niin sijoittajille kuin omalle tiimillemme”, kertoo voittajayritys Blueprintin toimitusjohtaja Tommi Lehtonen. ”Voitto on osoitus siitä, että uskomme oikeaan asiaan: suomalaisen genetiikan osaamisen viemiseen maailmalle.”

Blueprint on yhteistyössä pääomasijoittaja Inventuren kanssa murtautunut globaaleille markkinoille ja jalkauttanut geenitestauksen murrosta sairaaloiden klinikoille. Menestyksen resepti on ollut yhdistelmä ennenkuulumattoman nopeaa toimitusaikaa, hyvää laatua, jopa 60 prosenttia kilpailijoita halvempaa hintaa sekä luotettavaa palvelua.

”Blueprint on erinomainen esimerkki onnistuneesta aikaisen vaiheen kasvuyrityksen kasvupolusta”, kertoo Inventuren partner Tuomas Kosonen. ”Tarvitaan juuri Blueprintin kaltaisia kasvutarinoita, jotta Suomea voidaan nostaa kasvuyrityssijoittamisen ykkösmaaksi.”

Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa kilpailivat myös Oral Hammaslääkärit sekä Verto Analytics.

"Kävimme yksityiskohtaisemmin läpi yhdeksän hienoa kasvutarinaa pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta”, kertoo PwC:n partneri Kimmo Vilske valintaprosessista. Yhdeksästä kasvutarinasta finaaliin valikoitui kolme yritystä kolmen kriteerin perusteella: disruptio, kansainvälistyminen ja yrityskaupat.

”Kaikki finalistit olivat ainutlaatuisia omassa sarjassaan ja kasvuvaiheessaan”, Vilske tiivistää.

Lue Blueprint Geneticsin kasvutarina: ”Blueprint parantaa maailmaa testi kerrallaan” 

Lisätietoja
Pia Santavirta, toimitusjohtaja, Suomen pääomasijoitusyhdistys ry
+358405467749, pia.santavirta@fvca.fi  

Sofia Frisk, Marketing Director, Blueprint Genetics
+358 400 849 393, sofia.frisk@blueprintgenetics.com

Kimmo Vilske, Corporate Finance Leader, PwC
kimmo.vilske@fi.pwc.com

---

Kasvunrakentaja–kilpailu etsii pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Vuoden 2017 tuomaristo: puheenjohtaja Sonja London (Head Of Licensing and Intelligence Operations, Nokia Technologies), Eljas Repo (toimittaja), Petri Rouvinen (toimitusjohtaja, Etlatieto). Kilpailun edellisten vuosien voittajat: Kamux (2016), Rightware (2015), Musti ja Mirri (2014).

Suomen pääomasijoitusyhdistys ry - Finnish Venture Capital Association (FVCA) ajaa pääomasijoittajien etuja Suomessa. Yhdistys pyrkii tuomaan yleiseen tietoisuuteen pääomasijoittamisen positiivisia vaikutuksia kasvuyrityksiin ja tätä kautta koko Suomen kansantalouteen. Yhdistyksen jäsenenä on valtaosa suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä. Pääomasijoittajat – kasvun rakentajat. Lisää tietoa: www.fvca.fi, Twitter: @FVCAfi

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 930 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.


Palaa otsikoihinKirjoituksia kasvunrakentajista

2.3.2017 12.48

Kun iso ostaa pienen, ostajan koko toimintamalli voi mennä uusiksi

Tom Nyman ja Matias Hauru

Globaalit yritykset ostavat kehityksessä mukana pysyäkseen pieniä teknologiayhtiöitä summilla, joita voi olla vaikea ymmärtää. Disruptiivisia yrityskauppoja tehdään nykyään kaikilla toimialoilla. 

Viime vuodet ovat olleet erityisen mielenkiintoista transaktioiden aikaa, vaikka digitalisaatiota ja kehitystä yleisemminkin tukevat yritysjärjestelyt alkoivat yleistyä yhä enemmän jo vuosikymmenen alussa. Isot globaalit toimijat alkoivat tuolloin nähdä, että pieni ja ketterä yritys tuo vauhtia muun muassa kasvuun, kannattavuuteen ja varsinkin tuotekehitykseen.

Pienet yritykset, joilla on teknologista osaamista ja valmis tuote, saavat puolestaan isompien avulla vankkaa tukea valmiista globaalista verkostosta ja brändistä. Kun iso samalla tuo pienemmälle laajat markkinat ja skaalautuvuuden, tilanteesta hyötyvät kumpikin.

Monessa järjestelyssä ostetaan myös digitalisaation vauhdittamiseksi pelkkää teknologiaosaamista, josta markkinoilla on paikoin pulaa.

Disruptiiviset yrityskaupat, kuten yritysjärjestelyt yleensäkin, vaativat kansainvälistä markkinoiden tuntemusta ja kokemusta yrityskaupoista. Olimme mukana esimerkiksi yritysjärjestelyssä, jossa amerikkalainen, 170 maassa toimiva yhtiö, osti tamperelaisen TTS-Ciptecin. Noin 10 miljardin dollarin arvoinen jenkkiyritys myy yhtenä päätuotteenaan panimoille ja meijereille kemikaaleja, joilla puhdistetaan juomien valmistuksessa käytettäviä säiliöitä.

TTS-Ciptecin (entinen Tampereen Teollisuussähkö) historia on puolestaan sensorien valmistuksessa. Vuosikymmenen vaihteessa yritys muutti kuitenkin bisnesmallinsa tuotebisneksestä palvelubisnekseen ja yhdisti perinteiseen sensorituotteeseensa etämonitorointia ja ennakoivaa analytiikkaa hyödyntävän ohjelmistonsa.

Yhtiön kehittämän patentoidun menetelmän ansiosta juomateollisuus pystyy optimoimaan pesuja ja säästämään jopa 60 prosenttia energiaa, sähköä, vettä – ja puhdistuskemikaaleja. Amerikkalaiset ostivat siis yrityksen, joka pyrkii vähentämään juomateollisuudessa yhtä heidän päätuotettaan.

Syitä yrityskauppaan oli monia, kuten vastaavanlaisissa disruptiivisissa yritysjärjestelyissä yleensäkin. Meidän esimerkissämme kummallakin yrityksellä on sama asiakaskohderyhmä, mutta tamperelaisten ansiosta amerikkalainen yhtiö pääsee myymään asiakkailleen aikaa ja rahaa säästävän palvelun. Samalla se vastaa markkinahaasteeseen, sillä vastaavanlaisia palveluja oli jo joillakin kilpailijoilla.

Yrityskaupassa ostaja sai myös ainutlaatuisen teknologian sekä innovoijia ja tuotekehittäjiä, jotka voivat kehittää yhä uusia tulevaisuuden palveluja.

TTS-Ciptecin yritysjärjestely on hyvä esimerkki siitä, kuinka alkuperäinen tapa luoda arvoa menee uusiksi toimintamallin muuttuessa. Perinteinen tuotteita valmistava teollisuus muuttuu uuden tekniikan avulla yhä enemmän tieto- tai palveluyritykseksi.

Suomalaisilla on modernia osaamista, joka kiinnostaa globaalia yritysmaailmaa. Kun nämä kaksi saadaan saman pöydän ääreen, edessämme on mahdollisuus uuteen hienoon yritysjärjestelyyn TTS-Ciptec-diilin tapaan.

 ---

Kasvunrakentajat 2017 -voittajaa haetaan parhaillaan. Kilpailun kriteereitä ovat pääomasijoittajan rooli, kansainvälistyminen, luova uudistuminen sekä toimialan murros, uudet toimintamallit, teknologia ja digitalisaatio sekä epäorgaaninen kasvu ja yritysostot.

Viime vuonna voiton nappasi hämeenlinnalainen vaihtoautojen myyjä ja autokaupan toimintatapojen uudistaja Kamux. Kenen vuoro on nyt? Tutustu kilpailuun

 

Tom Nyman ja Matias Hauru

Kirjoittajat ovat Corporate Finance -asiantuntijoita PwC:llä

 

 

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Haluatko tulevat kasvutarinat suoraan sähköpostiisi?

Helpoimmalla pääset, kun rekisteröidyt Suomen pääomasijoittajat - FVCA:n sähköpostislistalle. Toimitamme tulevat kasvutarinat uutiskirjeessämme suoraan sähköpostilaatikkoosi!