Kasvunrakentaja 2018 -kilpailu


Kasvunrakentaja 2018 -kilpailussa etsitään pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin parhaiten kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. 

Kilpailun kolmen finalistin on juuri nyt käynnissä. Finalistit julkaistaan maaliskuussa 2018. 

Vuoden 2017 voittaja Blueprint Genetics on hyvä esimerkki onnistuneesta kasvutarinasta, jossa uniikkia suomalaista genetiikan osaamista on viety maailmalle.

Yhtiön tulevaisuus on hyvin lupaava, minkä toimitusjohtaja Tommi Lehtonen tiivistää selkeästi: "Visiona on olla johtaja perinnöllisten sairauksien testaamisessa – kaikkialla muualla kuin syöpäkentällä".


Kilpailun edellisten vuosien voittajia ovat Kamux (2016), Rightware (2015) sekä Musti ja Mirri (2014).

17.3.2017 10.30

Blueprint Genetics on valittu vuoden 2017 Kasvunrakentajaksi

Vuoden 2017 Kasvunrakentaja on Blueprint Genetics. Suomen pääomasijoitusyhdistys – FVCA:n ja PwC:n yhteistyössä järjestämän Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa etsittiin pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa.

Voittajakuva - pieni
Vasemmalta oikealle: Tommi Lehtonen (CEO, Blueprint Genetics), Tuomas Kosonen (Partner, Inventure) ja Ville Koskenvuo (Hallituksen pj, Blueprint Genetics)

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen ja PwC:n Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun voittajaksi valittiin Blueprint Genetics, jonka geenitestausteknologia auttaa löytämään harvinaisia perinnöllisiä tauteja. Blueprintin valikoimassa on noin 400 geenitestiä, ja se on auttanut asiakkaitaan 25 eri maassa.  

Kilpailun voittajan ratkaisi tuomaristo, johon kuului asiantuntijoita yritys-, viestintä- ja tutkimussektorilta. Voittaja vakuutti tuomariston myynnin ja teknologian osaamisellaan.

”Blueprintillä on ainutlaatuinen tarina vakuuttavasta suomalaisesta teknologiasta ja yhteistyöstä pääomasijoittajan kanssa”, kertoo tuomariston puheenjohtaja Sonja London Nokia Technologiesilta. Muina tuomareina toimivat Petri Rouvinen Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta sekä pitkän linjan toimittaja Eljas Repo.

”Tämä on erittäin suuri tunnustus niin sijoittajille kuin omalle tiimillemme”, kertoo voittajayritys Blueprintin toimitusjohtaja Tommi Lehtonen. ”Voitto on osoitus siitä, että uskomme oikeaan asiaan: suomalaisen genetiikan osaamisen viemiseen maailmalle.”

Blueprint on yhteistyössä pääomasijoittaja Inventuren kanssa murtautunut globaaleille markkinoille ja jalkauttanut geenitestauksen murrosta sairaaloiden klinikoille. Menestyksen resepti on ollut yhdistelmä ennenkuulumattoman nopeaa toimitusaikaa, hyvää laatua, jopa 60 prosenttia kilpailijoita halvempaa hintaa sekä luotettavaa palvelua.

”Blueprint on erinomainen esimerkki onnistuneesta aikaisen vaiheen kasvuyrityksen kasvupolusta”, kertoo Inventuren partner Tuomas Kosonen. ”Tarvitaan juuri Blueprintin kaltaisia kasvutarinoita, jotta Suomea voidaan nostaa kasvuyrityssijoittamisen ykkösmaaksi.”

Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa kilpailivat myös Oral Hammaslääkärit sekä Verto Analytics.

"Kävimme yksityiskohtaisemmin läpi yhdeksän hienoa kasvutarinaa pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta”, kertoo PwC:n partneri Kimmo Vilske valintaprosessista. Yhdeksästä kasvutarinasta finaaliin valikoitui kolme yritystä kolmen kriteerin perusteella: disruptio, kansainvälistyminen ja yrityskaupat.

”Kaikki finalistit olivat ainutlaatuisia omassa sarjassaan ja kasvuvaiheessaan”, Vilske tiivistää.

Lue Blueprint Geneticsin kasvutarina: ”Blueprint parantaa maailmaa testi kerrallaan” 

Lisätietoja
Pia Santavirta, toimitusjohtaja, Suomen pääomasijoitusyhdistys ry
+358405467749, pia.santavirta@fvca.fi  

Sofia Frisk, Marketing Director, Blueprint Genetics
+358 400 849 393, sofia.frisk@blueprintgenetics.com

Kimmo Vilske, Corporate Finance Leader, PwC
kimmo.vilske@fi.pwc.com

---

Kasvunrakentaja–kilpailu etsii pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Vuoden 2017 tuomaristo: puheenjohtaja Sonja London (Head Of Licensing and Intelligence Operations, Nokia Technologies), Eljas Repo (toimittaja), Petri Rouvinen (toimitusjohtaja, Etlatieto). Kilpailun edellisten vuosien voittajat: Kamux (2016), Rightware (2015), Musti ja Mirri (2014).

Suomen pääomasijoitusyhdistys ry - Finnish Venture Capital Association (FVCA) ajaa pääomasijoittajien etuja Suomessa. Yhdistys pyrkii tuomaan yleiseen tietoisuuteen pääomasijoittamisen positiivisia vaikutuksia kasvuyrityksiin ja tätä kautta koko Suomen kansantalouteen. Yhdistyksen jäsenenä on valtaosa suomalaisista pääomasijoitusyhtiöistä. Pääomasijoittajat – kasvun rakentajat. Lisää tietoa: www.fvca.fi, Twitter: @FVCAfi

PwC auttaa yrityksiä kasvamaan, toimimaan tehokkaasti ja raportoimaan luotettavasti jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Apunasi on Suomessa yli 930 asiantuntijaa ympäri maan. Palveluitamme ovat liikkeenjohdon konsultointi, yritysjärjestelypalvelut, veroneuvonta, lakipalvelut, riskienhallinta sekä tilintarkastus- ja muut varmennuspalvelut. Tarkoituksenamme on rakentaa yhteiskuntaan luottamusta ja ratkaista asiakkaidemme merkittävimpiä ongelmia. Lisää tietoa: www.pwc.fi. Twitter: @PwC_Suomi.


Palaa otsikoihinKirjoituksia kasvunrakentajista

10.2.2017 10.52

Vuoden 2017 Kasvunrakentajaa etsimässä

Kimmo Vilske

"Aloitin oman rakennustarinani millenniumin kynnyksellä", kirjoittaa PwC Suomen partneri ja Corporate Finance -yksikön johtaja Kimmo Vilske ja avaa Kasvunrakentajat-kilpailun blogisarjan vuosimallia 2017. 

Parhaat kasvutarinat julkaistaan FVCA:n sivuilla, ja kolme mielenkiintoisinta yritystä pitchaavat tarinansa FVCA:n kevätseminaarissa 16.3. Ole kuulolla!
Aloitin oman rakennustarinani millenniumin kynnyksellä PwC:n valuaatiotiimin analyytikkona. 

Rahoitusteoria ja analyyttinen mieli sekä internetin kautta aukeava tiedon valtaväylä olivat työkalupakin peruselementtejä. Arvon luonti perustui seitsemään ajuriin: liikevaihdon kasvu, liikevoittomarginaali, veroaste, kasvuinvestoinnit, käyttöpääomainvestoinnit, pääoman kustannus ja kilpailuedun kestoaika. Kaikki tämä oli näppärästi hakattavissa Exceliin ja voilà, kone kertoi arvonluontitarinan oikean vastauksen. 

Samaan aikaan mieltä hämmensi selvä epäsuhta teorian ja todellisuuden välillä. Todellisessa maailmassa näytti arvoa syntyvän kuin tyhjästä dotcom-tarinoiden ammentaessa huikeita valuaatioita ”paradigman muutoksesta”. Kasvun rakentaminen ja arvon luominen osoittautui pian olleenkin kuplan puhaltamista. Sittemmin oli oletettavaa, että maailma ja sijoittajat olisivat olleet paljon rationaalisempia ja pitäneet jalat maassa. 

Seuraavaksi 2000-luvun jälkipuoliskolla kiehahti yli, kun matemaattiset riskimallit erkanivat todellisuudesta, eikä kyse tainnut olla ihan pelkästä laskuvirheestä vaan mukana oli melkoinen määrä tarinankerrontaa ja harhautusta. Finanssikriisin jälkeen valvojat ja regulaattorit ovat ottaneet tiukan niskalenkin markkinoista, mutta riski otteen pitävyydestä on ilmeinen, kun liikumme korkojen kanssa nollan tuntumassa ja muistamme, mitä nollalla jakamisesta seuraa.

Nyt elämme siis jälkitodellista aikakautta, jossa velat muuttuvat saataviksi ja lapsia opastetaan koulussa tunnistamaan valeuutiset oikeista. Trollit eivät ole rumia metsässä asuvia otuksia vaan näppäimistöltään totuutta ampuvia agentteja. Presidentiksi voi päästä totuudenmukaisesti liioittelemalla.
Vastuullinen sijoittaja ja yrittäjä voivat tässäkin ympäristössä rakentaa kestävää kasvua ja luoda aidosti arvoa. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua totuudenmukaisen ja uskottavan tarinan rakentaminen siten, että se saa ansaitsemaansa huomiota kilpailevien jälkitodellisten totuudenmukaisesti liioittelevien tarinoiden joukossa. 

FVCA ja uutena Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun yhteistyökumppanina PwC haluavat omalta osaltaan auttaa yrittäjiä ja pääomasijoittajia tuomaan esiin hienoja todellisen kasvun ja arvon rakentamiseen perustuvia tarinoita. Tämän vuotisessa Kasvunrakentaja 2017 -kilpailussa kiinnitämme huomiota kasvulukujen lisäksi erityisesti luovaa uudistumista osoittaneisiin yhtiöihin ja tarinoihin, jotka on rakennettu vastuullisesti pitkän tähtäimen arvoa kehittäen. 

Parhaat kasvutarinat julkaistaan FVCA:n sivuilla, ja kolme mielenkiintoisinta yritystä pitchaavat tarinansa FVCA:n kevätseminaarissa 16.3. Ole kuulolla!

---

Kirjoittaja on PwC Suomen partneri ja Corporate Finance -yksikön johtaja. Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Haluatko tulevat kasvutarinat suoraan sähköpostiisi?

Helpoimmalla pääset, kun rekisteröidyt Suomen pääomasijoittajat - FVCA:n sähköpostislistalle. Toimitamme tulevat kasvutarinat uutiskirjeessämme suoraan sähköpostilaatikkoosi!