Kasvunrakentaja 2018 -kilpailu


Kasvunrakentaja 2018 -kilpailussa etsitään pääomasijoittajien yli 700 suomalaisesta kohdeyhtiöstä vuoden mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa, joka tuo esiin parhaiten kasvun rakentamista yhdessä pääomasijoittajan kanssa. 

Kilpailun kolmen finalistin on juuri nyt käynnissä. Finalistit julkaistaan maaliskuussa 2018. 

Vuoden 2017 voittaja Blueprint Genetics on hyvä esimerkki onnistuneesta kasvutarinasta, jossa uniikkia suomalaista genetiikan osaamista on viety maailmalle.

Yhtiön tulevaisuus on hyvin lupaava, minkä toimitusjohtaja Tommi Lehtonen tiivistää selkeästi: "Visiona on olla johtaja perinnöllisten sairauksien testaamisessa – kaikkialla muualla kuin syöpäkentällä".


Kilpailun edellisten vuosien voittajia ovat Kamux (2016), Rightware (2015) sekä Musti ja Mirri (2014).

17.3.2017 Blueprint Genetics on valittu vuoden 2017 Kasvunrakentajaksi

Vuoden 2017 Kasvunrakentaja on Blueprint Genetics. Suomen pääomasijoitusyhdistys – FVCA:n ja PwC:n yhteistyössä järjestämän Kasvunrakentaja 2017 -kilpailun finaalissa etsittiin pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden joukosta mielenkiintoisinta ja innostavinta tarinaa.

Lue lisää

 


Kirjoituksia kasvunrakentajista

16.2.2017 7.22

Kasvunrakentajat valloittavat markkinoita ja maailmaa

Jonne Kuittinen

Suomen pääomasijoitusyhdistys - FVCA:n operatiivinen päällikkö Jonne Kuittinen tarkastelee kirjoituksessaan Kasvunrakentajat-kilpailun edellisvuosien voittajia. Lue blogista, miten voitokkaat Musti ja Mirri, Rightware ja Kamux ovat jatkaneet tarinaansa.

Tiesitkö, että pääomasijoittajien omistamissa yrityksissä työskentelee noin 10 % Suomen yksityisen sektorin työntekijöistä? Tai että viime vuosina Helsingin pörssilistoille tulleista yrityksistä noin puolet on pääomasijoittajataustaisia? Näiden lukujen taustalla on huikeita kasvutarinoita – kuten Tamperelaisen koiraharrastajan perustaman yrityksen nousu Euroopan kolmanneksi suurimmaksi lemmikkikauppaketjuksi.


Yllä esitetyt faktat rakentuvat pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden tarinoista. Parhaita tarinoita juhlitaan Suomen pääomasijoitusyhdistyksen Kasvunrakentaja-kilpailussa, jossa vuosittain etsitään mielenkiintoisinta kasvutarinaa pääomasijoittajien omistamista yrityksistä. Näitä yrityksiä on muuten tälläkin hetkellä yli 700.  


Ensimmäisessä Kasvunrakentaja-finaalissa vuonna 2014 lemmikkituotteita myyvä Musti ja Mirri valloitti upealla tarinallaan ja söpöillä eläinkuvillaan tuomariston sydämet. Tuomaristo oli erityisen ilahtunut yrityksen hankkeesta viedä Suomesta vähittäiskauppaosaamista sen mallimaana pidettyyn Ruotsiin. Mustin ja Mirrin laajentuminen on jatkunut vuoden 2014 lopussa omistajaksi tulleen kansainvälisen pääomasijoittajan tukemana.


Huhtikuussa 2015 yritys osti ruotsalaisen kilpailijansa, minkä myötä siitä tuli Euroopan kolmanneksi suurin lemmikkikauppaketju. Se on myös ensimmäinen kotimainen vähittäiskaupan toimija, jolla on enemmän toimipisteitä ulkomailla kuin Suomessa. Kasvutarina saa jatkoa yrityksen laajentuessa Norjaan, minne se aikoo avata 45 myymälää vuoden 2018 loppuun mennessä.


Vuonna 2015 tuomariston hurmasi autojen graafisiin mittaristoihin tarvittavien ohjelmistojen tekijä Rightware, joka julkisti finaalissa kourallisen uusia asiakkuuksia tunnettujen automerkkien kanssa. Yrityksen liikevaihto tuplaantui vuonna 2016 ja sen ohjelmistoa käyttää jo yli 20 automerkkiä. Yritys työllistää noin 50 ihmistä ja aikoo palkata 20 uutta työntekijää tänä vuonna.

Rightwaren tarina otti uuden askeleen vuoden 2016 lopussa, kun kiinalaisyhtiö Thundersoft osti yrityksen 64 miljoonalla eurolla. Tämä on yksi suurimmista summista, mitä suomalaisesta venture capital -kohdeyhtiöstä on koskaan maksettu.

Hämeenlinnalainen vaihtoautojen myyjä ja autokaupan toimintatapojen uudistaja Kamux oli kasvanut noin 40 % vuosivauhtia jo vuosikymmenen, kun se voitti kilpailun vuonna 2016. Tuomaristo toivoi puheenvuorossaan muidenkin yrittäjien etsivän Kamuxin tavoin markkinamahdollisuuksia vakiintuneemmilta toimialoilta. Kilpailun voiton jälkeen Kamux on jatkanut uusien liikkeiden avaamista ja kävi myös pörssilistauksen kynnyksellä.

Vuoden 2016 lopussa Kamux avasi Hampuriin historian isoimman myymälänsä, jonne mahtuu jopa 450 autoa. Tämä toimii Kamux Saksan hallinnollisena keskuksena, josta ponnistaen yritys haluaa nousta Euroopan suurimpien käytettyjen autojen myyjien joukkoon. Sen liikevaihto ennuste vuodelle 2016 oli yli 400 miljoonaa euroa ja autoliikkeitä sillä on lähes 50.

Kasvunrakentaja-kilpailun finaaliehdokkaita on ollut tänä vuonna mukana analysoimassa PwC, jonka avulla joukosta on löytynyt jälleen mitä mielenkiintoisempia kasvutarinoita. Näissä yrityksen rohkea johto ja omistajakunta ovat päättäneet lähteä rakentamaan merkittävää liiketoimintaa ja valloittamaan markkinaa tai jopa maailmaa. Tämän vuoden Kasvunrakentaja-kilpailun voittaja ratkeaa Suomen pääomasijoitusyhdistyksen Kevätseminaarin yhteydessä järjestettävässä finaalissa, jossa kolme finalistia pitchaavat tarinansa tuomaristolle. Maaliskuun 16. päivä meillä on taas yksi tarina lisää juhlittavaksi!

P.S. Miksi loistavia kasvutarinoita "sattuu löytymään” erityisesti pääomasijoittajien omistamista yrityksistä? Siitä voit lukea lisää Etlan Kasvun nälkä -tutkimuksesta.

---

Jonne Kuittinen (@jonneku)

Operatiivinen päällikkö

Suomen pääomasijoitusyhdistys, FVCA


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | KommentoiHaluatko tulevat kasvutarinat suoraan sähköpostiisi?

Helpoimmalla pääset, kun rekisteröidyt Suomen pääomasijoittajat - FVCA:n sähköpostislistalle. Toimitamme tulevat kasvutarinat uutiskirjeessämme suoraan sähköpostilaatikkoosi!